

İlahî Kitaplar
İlahî kitaplar, Allah’ın peygamberlere vahyettiği kitaplardır. İlahî kitaplarda; doğru, iyi, yararlı ve güzel davranışların neler olduğu yazılıdır. Onların içinde ilahî buyruklar, öğütler ve haramlar bildirilmiştir. Bu kitaplar kişinin kendisine, ailesine ve topluma karşı sorumluluklarını içermektedir. Bütün peygamberler Allah’tan vahiy almışlardır. Bu vahiy, bazen “suhuf” hâlinde, bazen de tam bir kitap olarak gönderilmiştir. Dört ilahî kitap vardır. Bunlardan Tevrat Hz. Musa’ya, Zebur Hz. Davut’a, İncil Hz. İsa’ya, Kur’an-ı Kerim de Hz. Muhammed’e indirilmiştir. Diğer taraftan Hz. Âdem’e on, Hz. Şit’e elli, Hz. İdris’e otuz ve Hz. İbrahim’e ise on sayfa verilmiştir. Allah tarafından gönderilen bütün bu vahiyler arasında öz itibarıyla bir fark yoktur.
Tevrat, Hz. Musa’ya verilen ilahî kitabın adıdır ve onun konuştuğu dil olan İbraniceyle indirilmiştir. Günümüzde diğer dillere de çevrilmiştir.
Zebur, Yüce Allah’ın Hz. Davut’a verdiği kitabın adıdır. Kur’an’da bu konuda şöyle buyrulmuştur: “…Davut’a da Zebur’u verdik.” (Nisâ suresi, 163. ayet.) Zebur, Tevrat’tan sonra gönderilmiştir.
İncil, Yüce Allah tarafından Hz. İsa’ya verilmiştir. Bugün Hristiyanların çoğunun kabul ettiği İnciller dört tanedir. Bunlar “Matta, Markos, Luka ve Yuhanna” incilleridir. Tevrat’ta sıklıkla dinî kurallara vurgu yapılırken, İncil’de bu kuralların daha çok ahlaki boyutuna öncelik verilmiştir.
Kur’an-ı Kerim, Yüce Allah’ın gönderdiği ilahî kitapların sonuncusudur. Son peygamber Hz. Muhammed’e Arapça olarak indirilmiştir. Yûsuf suresinin 2. ayetinde şöyle buyrulur: “Anlayasınız diye biz onu Arapça bir Kur’an olarak indirdik.” Günümüzde Kur’an, bütün dünya dillerine çevrilmiştir. Kur’an’da inanç, ibadet ve ahlak ilkelerinin yanı sıra ibret alınacak tarihî olaylara da yer verilmektedir. Ayrıca insan, evren ve ahiret hakkında da bilgi verilmiştir. Kur’an’da Allah’a inanmak emredilirken ona ortak koşmak, Allah’a ait nitelikleri başkalarına yakıştırmak yasaklanmıştır. Hak, adalet ve barış gibi değerler övülürken yalan, haksızlık ve kötülük gibi olumsuzluklar yerilmiştir. ”Kur’an, Allah tarafından korunmuş ve günümüze kadar hiçbir değişikliğe uğramadan gelmiştir. Bir ayette bu konu şöyle ifade edilmiştir: “Kur’an’ı biz indirdik ve onun koruyucusu da elbette biziz!” (Hicr suresi, 9. ayet.